1. Kulttuuritalo Orrela

(Kirkkotorin penkki)

Kulttuuritalo Orrela sijaitsee historiallisessa rakennuksessa Teuvalla, joka on vuosien saatossa toiminut monipuolisesti muun muassa kouluna ja kirkkona. Nykyään Orrela on kulttuuritapahtumien keskus, joka kunnioittaa paikallisia historiallisia henkilöhahmoja kuten Lauri Ingmania ja Simo Korpelaa. Siellä on esillä myös alueen luonnonhistoriallisia löytöjä. Rakennus tarjoaa ainutlaatuisen ympäristön näyttelyille, kulttuuritapahtumille ja kokouksille jatkaen Teuvan kulttuurielämän rikastuttamista.

Tervetuloa tutustumaan todelliseen kulttuurihelmeen Kulttuuritalo Orrelaan! Olemme iloisia saadessamme esitellä teille tämän historiallisen ja monipuolisen kohteen. Astuessanne sisään rakennukseen avautuu eteenne ainutlaatuinen matka menneisyyteen ja nykyhetkeen. Samalla eri aistinne pääsevät nauttimaan monenlaisista elämyksistä.

Ensinnäkin, kiinnittäkää huomionne yläkerran museokokoelmiin, jotka tarjoavat visuaalisen matkan alueen historiaan. Rakennuksen yläkerrassa sijaitseva kolmen teuvalaisen merkkimiehen Lauri Ingmanin, Simo Korpelan ja Johannes Sepän näyttely, koulumuseo ja 1700-luvulta peräisin oleva rahakätkö kertovat alueen rikkaasta kulttuuriperinnöstä. Suosittelemmekin lämpimästi tutustumaan Orrelassa oleviin esineisiin ja tarinoihin, jotka herättävät menneet aikakaudet eloon silmienne edessä.

Kulttuuritalo Orrela on rakennettu alun perin seurakuntataloksi vuonna 1924, talo on siis nähnyt monia ilon ja surunkin hetkiä. Seurakuntatalon alkuperäinen käyttötarkoitus ja myöhempi monipuolinen käyttö erilaisten tapahtumien ja toimintojen järjestämiseen tekevät siitä merkittävän osan paikallista kulttuuriperintöä. Jos talon seinät osaisivat puhua, kertoisivat ne runsaasti tarinoita menneisyyden eri vaiheista. Esimerkiksi talon vihkimisen toimitti aikanaan teuvalaissyntyinen pääministeri ja arkkipiispa Lauri Ingman, mikä lisää rakennuksen merkitystä paikkana, jolla on ollut osansa Suomen historiassa. Vuosien saatossa Orrela on toiminut moninaisissa rooleissa, kuten kunnanvirastona, kouluna ja väliaikaisena kirkkona kirkon palon jälkeen. Sotien aikana talon alakerrassa toimi Kansanhuollon toimisto, mikä kertoo sen merkityksestä yhteisön tukipilarina vaikeina aikoina. Räisälän kansanopisto on löytänyt myöskin turvaa Orrelasta pakenemalla sotaa. Vuonna 1941 lavantautiepidemian jyllätessä ympäristössä talossa on sijainnut myös kulkutautisairaala.

Kun liikutte tiloissamme, kuunnelkaa tarkasti ympärillänne kaikuvia ääniä. Nykyään Orrela on elävä kulttuurikeskus, joka tarjoaa tiloja erilaisille tapahtumille, kokouksille ja juhlille. Näiden eri tapahtumien äänet täyttävät tilan tunnelmalla ja tarjoavat muun muassa ainutlaatuisia auditiivisia elämyksiä, jotka rikastuttavat kokemuksiamme ja jättävät jälkensä muistoihimme.

Teak Oy