Teuvan kotiseutumuseo
Makasiinin penkki
Teuvan kotiseutumuseo sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla ja se toimii 1700-luvun loppupuolen lainamakasiinissa. Museo keskittyy pääasiassa esittelemään alueen historiaa ja perinteitä, keräten näyttelyihinsä esineitä ja dokumentteja menneiltä vuosikymmeniltä. Museon erikoisuuksiin kuuluu Mauri Hongiston suksikokoelma ja Otto Syreenin kemianteollisuuden innovaatiot kankaanvärjäyksen saralla. Museossa pääset sukeltamaan tervanpolton sekä viinanpolton historiaan, jotka olivat alueelle merkittäviä elinkeinoja.
Teuvan kotiseutumuseo tarjoaa kattavan katsauksen alueen historiaan ja kulttuuriin erilaisten esineiden ja tarinoiden kautta. On kuin kävisi aikamatkalla alueen menneisyyteen vieraillessa museossa. Astuessasi museoon, astutkin suoraan takaisin aikaan, jolloin Teuvalla vallitsi maalaiselämän rauhallinen ja työntäyteinen tunnelma. Ensimmäisenä huomiosi kiinnittyy vanhoihin maatalouteen liittyviin esineisiin, kuten käsikäyttöisiin työkaluihin ja laitteisiin, jotka kertovat tarinaa siitä, millaista oli elää maaseudulla vuosikymmeniä sitten. Voit melkeinpä aistia heinän tuoksun ja kuulla hevosten kavioiden kopinan.
Museon kokoelmat kattavat pääasiassa maatalouteen liittyvää talonpoikaisesineistöä, mutta siellä on myös esillä esimerkiksi keittiötyökaluja kuten käsikäyttöinen ”Pesu-Liisa” -pesukone, kansallispukuja, ja voikirnuja, jotka kertovat entisajan elämästä. Lisäksi museossa on esillä tervanpolton työkaluja, jotka todistavat seudun aiemmista runsaista tervahaudoista. Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainitaan ”Pirtupoliisin” lyhty, joka on säilynyt viinan salakuljetuksen ja kotipolton kukoistusajoilta.
Otto Syreenin tarina väriaineiden ja muiden tuotteiden kehittäjänä avaa ikkunan paikallisen yrittäjyyden ja innovaatioiden historiaan. Syreenin tarina erityisesti värienmäärityksen ja -sekoituksen menetelmistä kuulostaa hyvin vaikuttavalta. Tämä merkittävä paikallinen hahmo, Otto Syreeni, on myös esillä museossa. Syreeni oli yrittäjä, joka kehitti lisäksi muita tuotteita kuten musteita, kengänkiillotusaineita, maaleja ja ns. kotivärejä. Hänen tarinansa kertoo siitä, miten pieni paikallinen yrittäjä pystyi luomaan jotain suurta ja saavuttamaan kansainvälistä tunnustusta omalla alallaan. Otto Syreeni sai aikanaan myös kansainvälistä tunnustusta värienmäärityksen ja -sekoituksen menetelmistään. Hänen ansiostaan vain kolmen värin pohjalta voitiin kehittää 15 000 erilaista värisävyä, mikä oli tuohon aikaan poikkeuksellisen suuri saavutus.
Vaikuttavaa on myös se, että museossa on omistettu tilaa myös paikallisille urheilijoille, kuten Mauri Hongistolle ja Toivo Saariselle. Mauri Hongisto oli Teuvan alueen oma hiihtosankari, joka loi itselleen kunnioitettavan uran hiihdossa. Maurin intohimo hiihtoon ja tinkimätön harjoittelu johtivat hänet voittamaan lukuisia kultamitaleja hiihtokilpailuissa. Urheiluhistorian osalta museossa on vaikuttava suksikokoelma, johon kuuluu esimerkiksi puusuksia 1900-luvun alusta, sodanaikaisia suksia Teuvan Nevalan tehtaalta, sekä Toivo Saarisen ja Mauri Hongiston kilpasuksia eri aikakausilta. Suksikokoelmaan tutustuminen saattaa herättää vierailijoissa muiston hiihtolenkeistä talvisessa maisemassa. Kaiken kaikkiaan Teuvan kotiseutumuseo on paikka, jossa historia herää henkiin esineiden ja tarinoiden kautta.